ETF kopen: In 4 stappen in een ETF beleggen

Je bent eruit! Er staat wat spaargeld op de bankrekening te verstoffen, en je hebt besloten dat je meer rendement wilt op je vermogen. Je wilt niet direct in hele complexe financiële producten beleggen of extreem hoge risico’s aangaan. Je hebt besloten: ik ga beleggen in een ETF.

Gefeliciteerd, een uitstekende keuze voor het merendeel van beleggers in Nederland. Toch kan zelfs een ETF afschrikken vanwege de vele opties die er zijn. Wees gerust, ETF’s zijn een van de makkelijkste financiële producten, maar net als met alles, zul je voldoende tijd moeten investeren om het goed te begrijpen. Wanneer je de financiële termen, verschillende beleggingsstrategieën, en de voor- en nadelen goed begrijpt, heb je weinig actieve betrokkenheid nodig om te beleggen in een ETF. In dit artikel leg ik stap-voor-stap uit hoe je een ETF bij je broker of bank koopt, vanuit een strategie, en waar je goed op moet letten.

 1. Bepaal een beleggingsstrategie

Voordat je ook maar begint met het vergelijken van brokers en ETF’s, is het belangrijk om na te denken over je beleggingsstrategie. De toekomst is onzeker (ja, we hebben het over jou, 2020), waardoor je te maken hebt met risico’s. Rendementen kunnen geweldig zijn, maar ook ontzettend tegenvallen. Nu kun je al je spaargeld direct in een willekeurige ETF stoppen, een schietgebedje doen, en hopen dat het over een jaar in waarde is gestegen en je met dikke winst uit kunt stappen. Beter is om alvast na te denken over:

 1. Hoe zien mijn inkomsten eruit voor de komende 12 maanden?
 2. Wat zijn mijn vaste lasten voor de komende 12 maanden?
 3. Hoeveel geld ben ik bereid in te leggen? (Bepaal dit als percentage van je vermogen, maar ook als percentage van je maandelijkse inkomsten.)
 4. Hoe lang kan ik het geld missen? (Denk bijvoorbeeld alvast na over investeringen op de korte of middellange termijn, zoals het kopen van het huis of een gezinsuitbreiding.)

Wat is mijn persoonlijkheid? Hiermee bedoelen we niet of je honden of katten mens  bent, maar of je mentale gezondheid achteruit gaat als je ETF een slechte week heeft. Het is verstandig om van te voren een klein persoonlijkheidstest voor beleggers te doen.

Wanneer je deze vragen voor jezelf beantwoord, krijg je een beter beeld van het bedrag dat je (iedere maand) kunt inleggen. Ook weet je hoe je omgaat met risico’s en tegenslagen. Je kunt nu de bedragen gaan invullen en berekenen wat je (iedere maand) in een ETF kunt beleggen.

Mijn persoonlijke strategie voor het beleggen in ETF’s, is om iedere maand op een vaste datum een vast bedrag in één breed gespreide ETF te investeren. Dit wordt ook wel ‘dollar cost averaging’ genoemd. Je minimaliseert hiermee twee risico’s:

 • Doordat je in een breed gespreide ETF investeert, heb je niet het risico dat wanneer één bedrijf failliet gaat (ergste geval), je portefeuille niks meer waard is. Voor ieder slecht presterend bedrijf is er vaak ook een bedrijf dat goed presteert. Natuurlijk kan zo zijn dat in een recessie, alle bedrijven een enorme klap krijgen. Maar dat brengt ons bij het tweede risico.
 • Doordat je iedere maand op een vaste datum een vast bedrag inlegt, ben je minder afhankelijk van het instapmoment. In de situatie waarbij je koopt op een piek, en een maand later een economische crisis alle bedrijven in je ETF onderuit veegt, koop je namelijk op die maand veel meer (aandelen) voor hetzelfde geld. Een economische krimp vormt zich over de jaren heen weer tot een economische groei, dus wanneer je ook in een dal koopt, kom je historisch gezien altijd op een rendement. Een voorwaarde voor deze strategie is wel dat je bereid bent voor meerdere jaren in een ETF te investeren.

Je kunt ook even rustig naar alle beleggingsstrategieën voor ETF’s kijken. Hiermee kies je een strategie die goed bij je beleggersprofiel past.

Tip: Lees ook de risico’s van beleggen in ETF’s.

 1. Kies een ETF

Nu je een beleggingsstrategie hebt gekozen, is het selecteren van een ETF een tweede stap. De reden om eerst over een ETF na te denken, in plaats van een broker, heeft natuurlijk te maken met voor welke broker of bank je moet gaan aanmelden. Niet iedere ETF is overal beschikbaar, hoewel dit voor de bekende ETF’s vaker wel de regel dan de uitzondering is (zeker voor een broker zoals DEGIRO). 

Je kunt kiezen voor een vrij standaard ETF zoals de iShares AEX UCITS ETF of Vanguard S&P 500 ETF. Maar mocht je veel kennis hebben van een specifieke markt of grondstof, kun je natuurlijk ook iets exotischers op het verlanglijstje zetten. Zo zijn er solar ETF’s, goud ETF’s, ETF’s voor bedrijven in de AI sector, en zelfs Bitcoin ETF’s. Ook moet je nadenken of je een fysieke of synthetische ETF wilt aanschaffen, waarbij de onderliggende waarde heel anders is.

Wanneer je redelijk nieuw bent in het ‘beleggerswereldje’, dan kan het een goed idee zijn om een ETF te volgen die een bepaalde aandelenmarkt volgt. Wanneer je al een bestaand portefeuille hebt en deze wilt uitbreiden met een ETF, dan raden we aan om je goed in te lezen. Lees ons artikel over de verschillende type ETF’s om inzicht te krijgen welke opties er zijn, inclusief de risico’s en gemiddelde rendementen van de afgelopen jaar.

De grootste super belegger aller tijden Warren Buffet zweert bij een Amerikaanse S&P 500 ETF voor de particuliere belegger. Hiermee wil ik aangeven dat een ‘standaard’ ETF ook een goede optie kan zijn. Veel mensen hebben het gevoel dat dit ‘te makkelijk’ is, maar de rendementen laten zien dat een mooi beleggingsproduct kan zijn voor de lange termijn.

 1. Kies een broker

Nu je een knoop hebt doorgehakt over welke ETF het gaat worden, is de volgende stap om een broker uit te kiezen. Er zijn een aantal goede opties voor de Nederlandse belegger:

 • DEGIRO
 • Lynx
 • BinckBank
 • VanEck
 • Rabobank
 • ING
 • ABN Amro

Het is een belangrijk om als eerste te kijken of de ETF waarin je wilt beleggen ook beschikbaar is bij je broker. De grote Nederlandse banken lijken misschien interessant, omdat je wellicht al een rekening daar hebt lopen, maar deze hebben vaak niet het aanbod van een gespecialiseerde beleggingsbank. ABN AMRO heeft op het moment van schrijven bijvoorbeeld een aanbod van 625 ETF’s, terwijl DEGIRO (een broker) er meer dan 5.000 heeft. Als je in een specifieke Goud ETF of Waterstof ETF wilt beleggen, zul je waarschijnlijk een account moeten aanmaken bij een beleggingsbank.

Als je eenmaal een lijstje hebt gemaakt van banken of brokers waar je in jouw gekozen ETF kunt beleggen, is het goed om de kosten op een rijtje te zetten. Je kunt de kosten verdelen in beheerkosten en transactiekosten. In enkele gevallen zijn er ook nog aanmeldkosten voor je bank of broker, al zien we dat de laatste tijd steeds minder. De beheerkosten worden soms ook wel servicekosten genoemd. Dit is de vergoeding voor de uitgever van de ETF, waarvan de kosten vaak in de ETF geïntegreerd zijn. 

Ik zal hieronder twee voorbeelden van ETF’s geven waarmee we de kosten kunnen vergelijken: één ‘standaard’ ETF, en één ‘exotische’ ETF. Exotisch is een ruim begrip, want om de vergelijking met alle brokers en banken te kunnen maken heb ik wel een ETF uitgekozen die bij de meerderheid beschikbaar is. De reden dat ik twee vergelijkingen maak, is omdat DEGIRO een Kernselectie heeft waarin je iedere maand gratis binnen een ETF kunt beleggen (voorwaarden gelden - lees ze hier). Hier kunnen andere brokers niet tegenop. Om deze redenen maak ik het onderscheid tussen een ‘standaard’ ETF, of een ETF die in de Kernselectie valt van DEGIRO, en een ‘exotische’ ETF die buiten de Kernselectie van DEGIRO valt.

Kosten brokers ‘standaard’ ETF - VanEck Vectors Global Equal Weight à € 10.000

Broker

Transactiekosten

Aanmeldkosten broker

DEGIRO

€ 0,00

€ 0

Lynx

€ 6,00

€ 0

BinckBank

€ 8,50

€ 0

Rabobank

€ 11,40

€ 5

ING

€ 9,60

€ 20

ABN Amro

€ 10,00

€ 15

Zoals je hierboven in de kostentabel kunt aflezen, betaal je helemaal geen kosten bij DEGIRO (aan de broker), omdat deze ETF binnen de kernselectie valt. Dan nu een voorbeeld van een ETF die buiten de kernselectie valt (een ETF in overheidsobligaties).

VanEck Vectors iBoxx EUR Sovereign Diversified 1-10 à € 1.000

Broker

Transactiekosten

Aanmeldkosten broker

DEGIRO

€ 2,30

€ 0

Lynx

€ 6,00

€ 0

BinckBank

€ 6,00

€ 0

Rabobank

€ 10,00

€ 5

ING

Niet beschikbaar 

Niet beschikbaar 

ABN Amro

Niet beschikbaar 

Niet beschikbaar 

Disclaimer: De kosten zijn aan verandering onderhevig. Kijk voordat je een account wilt openen, altijd eerst op de website van de broker of bank, zodat je zeker weet dat de kosten 100% correct zijn.

 1. Monitor je ETF-belegging

Nadat je een ETF bij een broker hebt gekocht, is het ook verstandig om regelmatig in de gaten te houden hoe deze beweegt. Hiermee bedoel ik je niet dat je iedere dag moet gaan kijken of je belegging meer waard is geworden. Dit absoluut geen noodzaak en waarschijnlijk ook een van de redenen dat je (passief) in een ETF wilt beleggen en niet in losse aandelen. Wat ik hiermee bedoel is dat je een gevoel krijgt bij de volatiliteit van een ETF. Ook kun je dan besluiten om een bij een dip extra te kopen. Wanneer je een ETF volledig negeert, loop je deze kansen mis.

Je kunt de koersschommelingen van een ETF bekijken bij het platform van de broker zelf, of op bijvoorbeeld Morningstar. Het voordeel van Morningstar is dat je ook het belangrijkste actuele nieuws bekijkt omtrent de ETF.

Belegd in ETF’s: en nu?

Nu we de stappen hebben doorlopen voor het beleggen in ETF, heb je als het goed is een deel van je vermogen belegd voor in de toekomst. Beleg niet in een ETF als je verwacht snel rijk te worden. ETF’s zijn erop gericht om met een acceptabel risico’s je vermogen te laten groeien door de jaren heen. Het is in mijn ogen een ideaal beleggingsproduct voor millennials die nog een lang werkleven voor zich hebben, en alvast een deel van hun extra vermogen willen beleggen. Je hoeft niet iedere dag je ETF in de gaten te houden, en kunt je blijven focussen op de leuke en belangrijke dingen in het level. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van dit artikel, laat dat gerust een reactie achter in de comments. Voor de ETF beleggers onder ons: ik ben ook erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Op zoek naar een nieuwe broker om in ETF's te beleggen? Dan is DEGIRO een interessante optie. Met DEGIRO kun je iedere maand in een ETF uit de kernselectie beleggen zonder dat je transactiekosten betaalt. De ideale manier om met dollar-cost-averaging je weg in de ETF's te slaan.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.